True history of the Kelly gang

Ned Kelly föddes någon gång på 1850-talet och dog år 1888. Han var en kriminellt belastad person som levde i Australien. Författaren Peter Carey berättar här hans livshistoria från det att han var en liten pojke, och hur han redan som ung blev kriminell, till det att han i slutet av sin karriär åkte fast och dog av hängning.

Ned Kelly växte upp i en fattig familj och de trakasserades ofta av polisen. Han berättar speciellt om en episod där hans mor avspisade poliskonstapel O'Neils närmanden, något som familjen sedan fick betala för och i synnerhet Ned. Hans far dog redan när Ned var ung, och när fadern levde spenderade han en stor del av sin tid i fängelse. För att familjen skulle överleva tvingades Ned arbeta hårt med att hjälpa sin mor med sysslorna på gården tillsammans med hans syskon. Ända tills han en dag fick slå följe med den ökände Harry Power - en "bushranger" - om levde på att råna människor. Därefter gick Ned vidare med sin kriminella karriär och rånade banker och blev dessutom känd som polisdödare och hängdes slutligen 1888.

Författaren Peter Carey har valt att berätta den här historien med Ned Kellys röst, en röst som är oskolad och som talar precis som en person som aldrig fått någon utbildning. Detta återspeglas naturligtvis i texten som därför innehåller många grammatika fel. Hans stämma är dessutom monoton, något som bidrar att göra boken mycket svårläst och tråkig.

Om du är en "språkpolis" som gillar böcker som är välskrivna med ett bra språk, så ska du hålla dig borta från "True History of the Kelly Gang". Texten tar bort alla möjligheter till en snabb och flytande läsning, och stakar sig och fastnar i orden det gör man hela tiden. Det är heller inga citattecken eller talsteck som indikerar dialog. Boken skulle säkerligen göra sig bättre som film för den ger absolut ingen bra upplevelse i bokform. När det här skrivs så finns boken ännu inte översatt till svenska. Kanske kan den vara bättre i en svensk översättning?

Betyg: 1