The Sea

Det var John Banvilles roman "The Sea" som fick Bookerpriset förra året 2005. Banville har en mycket god känsla för språket och det visar han prov på i denna sorgliga roman om en man som återvänder till sin barndoms semesterstad vid havet.

Mannen återvänder dit efter att ha förlorat en mycket nära och kär person. Med sig har han sina minnen och han minns särskilt första gången han träffade familjen Grace; tvillingarna Myles och Chloe, samt deras mor som han var hemligt förtjust i. Det var hon som var anledningen till att han började umgås med tvillingarna.

"I determined to get into the house, to walk where Mrs Grace walked, sit where she sat, touch the things that she touched. To this end I set about making the acquaintance of Chloe and her brother."

Det här är en kontemplativ roman som ger en tillbakablick i en mans liv och som innehåller sorgliga men även trevliga saker, minnen både från barndomen och från den närmaste tiden. Författaren John Banvilles styrka ligger som sagt i språket och det är just anledningen till varför man ska läsa den här boken.

Romanen är mycket välskriven men författaren använder sig ibland av långa meningar och ett ganska komplicerat men vackert språk, vilket gör den lite svårläst. Den som uppskattar poesi gillar sannolikt också "The Sea".

En mycket välskriven roman som just därför är värd att läsa!

Betyg: 3.5