Last orders

"Last orders" är skriven av Graham Swift och romanen fick Bookerpriset 1996. I den här boken avhandlar författaren döden. En av huvudpersonerna är slaktaren Jack som plötsligt dör. Hans sista önskan är att hans aska ska spridas för vinden ute vid kustorten Margate. När Jacks fru inte vill utföra hans sista önskan bestämmer sig hans barkompisar Vince, Vic, Ray och Lenny för att göra en bilresa ut till kusten; med sig tar de urnan med Jacks aska.

Under resans gång fyller författaren i en backgrund till männens vänskap och deras relation till Jack. Deras resa förlängs med olika infall att besöka sevärdheter på vägen. De tar med Jack runt på en sista resa.

Författaren hoppar under berättelsens gång bakåt i tiden mellan de fyra vännerna och deras familjer, vilket gör att det blir en enda röra av alltihop. Även fast "Last Orders" har vunnit Bookerpriset så är boken skriven med en dialog som inte känns genuin och genomarbetad. Trots att boken handlar om döden så får den aldrig något djup eller mening, utan känns hela tiden ytlig, även fast vännerna behandlar sin döde kamrat med respekt under sin resa. Boken är intetsägande och det finns ingen anledning att läsa den.

Betyg: 2