Den blinde mördaren

"Den blinde mördaren" fick Bookerpriset år 2000 och boken är skriven av Margaret Atwood. Det här är en historia som sträcker sig bakåt i tiden, en berättelse om två unga kvinnor och deras uppväxt mellan de två världskrigen.

Den ena kvinnan är Iris som har hunnit bli 82 år. Hon känner sig gammal och trött, och det är hon som berättar om sitt liv och om sin yngre syster Laura som numera är död. Iris gifte sig som ung med en framstående affärsman, medan hennes syster förblev ogift. I slutet av andra väldskriget körde hennes syster en bil från en bro och dog. Vittnesuppgifter talade för att det skulle röra sig om självmord.

Laura lämnade efter sig en kärleksroman som hennes omgivning antog var en självupplevd historia, smått skandalös, som handlar om en ung kvinna som har hemliga möten med en man som är på flykt.

Margaret Atwood har med "Den blinde mördaren" lyckats skriva en onödigt komplicerad roman med historier som berättas i flera nivåer. Författaren berättar dels om systrarnas liv och dels får läsaren läsa ur Laura kärleksroman, i vilken det berättas ytterligare historier. Mannen i Lauras kärleksroman tjänar nämligen sitt levebröd på att sälja sina historier till olika tidningar, och dessa berättar han också för kvinnan under deras hemliga möten.

Betyg: 2