Änglar och demoner

Nu i april 2005 ligger Dan Browns "Änglar och demoner" högst upp på försäljningslistan. Författarens bästsäljare "Da Vinci-koden" har banat väg för en översättning av denna roman som han skrev några år tidigare.

Handlingen utspelas i Rom, närmare bestämt i Vatikanstaten, där kardinalerna har samlats för att välja en ny påve sedan den förre dött av en stroke. Det som kardinalerna och världen ännu inte vet är att någonstans under dem finns en bomb som är baserad på en ny teknologi. Den har en oerhörd sprängkraft och hotar att förgöra hela Vatikanen. Den katolska kyrkan tycks vara på väg mot sin undergång.

Bakgrunden till detta är ett mord och en stöld som har ägt rum på det schweiziska forskningsföretaget CERN som inriktar sig på partikelfysik. Den framstående forskaren Leonardo Vetra har mördats i sitt laboratorium efter att ha gjort ett stort genombrott i sitt arbete. Han har mördats efter att han gjort en upptäckt som "kommer att rucka på själva grundvalarna för den moderna fysiken".

Det högst explosiva ämnet som han upptäckte har nu stulits och den döde forskarens kropp har brännmärks med ett namn som härstammar från lång bak i tiden. Ordet Illuminati har bränts på hans bröst. Illuminati var en gång i tiden ett gammalt hemligt sällskap som numera anses vara utdött, men som nu tycks ha återuppstått. Illuminatis största fiende var den katolska kyrkan och det är just i Vatikanen som bomben är placerad. Symbolexperten Robert Langdon och den dödes vackra dotter Vittoria far till Vatikanstaten för att försöka hitta mördaren. Nedräkningen har börjat och om 24 timmar detonerar bomben.

"Änglar och demoner" har precis samma upplägg som "Da Vinci-koden". Det sker ett mord och Robert Langdon får uppdraget att lösa mysteriet tillsammans med en ung vacker kvinna. För att lyckas är de tvungna att lösa en rad gåtor och symboler. Den här gången baseras boken på de motsättningar som alltid har funnits mellan kyrkan och vetenskapen.

"Änglar och demoner" och är på det hela taget lite blekare än sin uppföljare. Karaktärsbeskrivningarna, språket och dialogen lever inte upp till förväntningarna. Brown kryddar också sitt språk med många svordomar vilket drar ner intrycket ytterligare, t ex "Langdon tyckte att det kändes fan så mycket senare". Boken är ibland riktigt dålig men samtidigt är den spännande, mycket lättläst och rätt så underhållande.

Dan Brown fyller sina böcker med mer eller mindre intressanta fakta. Boken är därför ganska lärorik när han går igenom en rad konstverk, kyrkor och ett påveval, men frågan är vad som är fakta och vad som är fiktion. Bernini är den konstnär som får extra mycket utrymme i den här boken och Galileo Galilei blir också ofta omnämnd. Brown har skrivit boken med korta kapitel och han bygger upp spänningen i slutet av varje kapitel. Men är boken verkligen så bra att den förtjänar en topplacering i försäljningsstatistiken? Svaret är nej.

"Änglar och demoner" är för spektakulär, osannolik och håller inte riktigt måttet. I efterföljaren "Da Vinci-koden" har Brown utvecklats som författare och där berättar han en mer fängslande historia. Läs den istället. Den här boken kan du stå över.

Betyg: 2